Cadoul nostru la Cluj? De ce nu?

Interviu pentru Corbii Albi, prin Csaba Szabó, in cursul caruia a aparut posibilitatea de a aplica ideea si intr-un oras mai mare.

Ripd


Jocul de cărţi educativ Muzicando este tot mai popular în rândul tinerilor

Jocul Muzicando este creat şi editat în Maramureş în condiţii grafice de excepţie şi este un joc de societate educativ ce se prezintă sub forma unui pachet de cărţi de joc. Conţine 56 de carduri cu ilustraţii originale reprezentând instrumente muzicale şi compozitori din patrimoniul muzical universal. Pachetul mai conţine şi un regulament de joc ilustrat. Sistemul de jocuri Muzicando este versatil, este adaptabil în funcţie de vârstă şi nivel de înţelegere (4+ ani; 2+ jucători).Au trecut 3 ani de la brevetarea acestui joc românesc de cărţi, considerat de mulţi o alternativă la jocurile bazate pe bluff şi noroc. Mulţi mă întreabă: unde şi-a găsit locul în lista jocurilor educative acest Muzicando? Vă dau exemple.

De la lansarea jocului, în 2013, am organizat câte patru turnee pe an la Sighetu-Marmaţiei, cu participanţi adulţi, pe diferite grade de dificultate, având printre concurenţi jucători şi din Baia Mare şi Cluj. În ultimii trei ani am organizat în fiecare an câte un turneu cu participare internaţională, cu echipe mixte, alcătuite din jucători din Anglia, Turcia, Polonia, Rusia, Austria, Franţa, Egipt, Olanda, Italia.Totalul persoanelor care sunt înscrise în clasamentul multianual este de peste 75, apreciem că în urma acţiunilor întreprinse de noi am familiarizat cu jocul Muzicando un total de peste 3000 de persoane. Proiectul de suflet al echipei noastre rămâne însă Cadoul Muzicando, un proiect în urma căruia la Sighetu-Marmaţiei, elevii claselor a III-a din anul trecut şcolar au primit câte un pachet de cărţi Muzicando, acest cadou fiind însoţit de o oră de îndrumări ale voluntarilor Grupului Muzicando. Un total de 285 de elevi au beneficiat de acest cadou, bucuria lor îndreptăţindu-ne să căutăm susţinere financiară pentru a-l continua şi acest an şcolar, cu următoarea generaţie de a III-a.Despre ideea Muzicando… da, ca primă intenţie, ideea de Muzicando a apărut pentru a da o alternativă serioasă sistemului de cărţi ce se folosesc la jocurile de noroc în general. După părerea noastră, a creatorilor acestui sistem, este cel puţin trist faptul că încă din copilărie tinerii învaţă despre succesiunea J, Q, K, A, în loc să înveţe despre Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si. Copiilor noştri li se induce ideea că trebuie să ai cărţi bune sau să blufezi pentru a fi câştigător, în loc să li se cultive atenţia periferică si cea distributivă, fair-play-ul, starea de echilibru, spiritul de echipă.

Este un fapt recunoscut că muzica ajută la dezvoltarea creierului… cei ce intră în contact cu Muzicando, se familiarizează cu succesiunea culorilor şi succesiunea notelor muzicale; învaţă denumirea a 49 de instrumente muzicale; fac cunoştinţă cu 4 semne grafice muzicale: diez, bemol, becar şi pauza de pătrime; se familiarizează cu imaginile a 7 muzicieni clasici… ba mai mult, Muzicando prezintă adaptabilitate.

În tabloul instrumentelor sunt incluse 7 instrumente arhaice care sunt aşezate astfel încât să facă legătură dintre instrumentele simfonice şi cele tradiţionale, în diagonala unei etalări drepte (şiruri de la Do la Si, pe culori, unul sub altul).

Apreciem că acest proiect aduce un lucru unic în comunitate… în clasa a III-a copiii primesc de exemplu pentru prima oară în viaţă manualul de cunoştinte muzicale. Pentru mulţi dintre elevi această materie rămâne un fel de limbă străină, moartă. Prin acest proiect venim în ajutorul cadrelor didactice, practic, cu un material didactic auxiliar care ramâne la copil acasă. Desigur, şi cadrelor didactice le este destinat câte un pachet. Suntem convinşi că acest proiect este primit bine, pe baza experienţei noastre din Sighetu-Marmaţiei din anul şcolar precedent, în cursul căruia 285 de copii (numărul total de elevi de clasa a III-a din Sighet) au primit Cadoul Muzicando, cu costuri suportate de noi. În 7 octombrie a.c. am deschis la Sighetu-Marmatiei, Şcoala Muzicando, ca urmare a acestui proiect. Suntem deschişi colaborărilor cu instituţiile şi companiile care găsesc în ceea ce facem o cale spre educarea viitoarelor generaţii.Şi acum o întrebare practică: cum am putea aduce acest proiect “Cadoul Muzicando” la Cluj? CE presupune asta?

Credeţi-mă, nu este chiar aşa de complicat precum ar părea.

“Cadoul Muzicando” în Cluj presupune o campanie în cursul căreia toţi elevii claselor a III-a din oraşul dvs. vor beneficia în mod gratuit de câte un pachet de cărţi Muzicando. Vor fi necesari următorii pasi: 1. Identificarea numărului total de elevi de clasa a III-a de pe raza oraşului (se poate merge pe un număr fix de copii, doar de la anumite şcoli); 2. Contractul de parteneriat cu Grupul Muzicando (pe care îl reprezint), pentru cedarea drepturilor de autor pentru tirajul necesar derulării proiectului; 3. Cursuri susţinute de către Grupul Informal Muzicando cu voluntarii Corbii Albi pentru învăţarea predării “Cadoului Muzicando”. 4. Câte o prezentare de 45-50 de minute la fiecare clasă în cursul căreia copiii vor invăţa să se joace cu cărţile cu note muzicale.

Consider această campanie benefică pentru copii, la această oră pentru ei, jocul de cărţi se rezumă la şeptică sau poker, jocuri pe care nu le putem considera educative.

Comentarii